English
فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی
مشاهده جزئیات مقاله
دانلود فایل مقاله :
( 457 بازدید ) ( 72 دانلود )
اطلاعات انتشار : دوره 4 - شماره 3
نوع مقاله : مقالة‌ تحقيقي‌ (پژوهشي‌)
عنوان مقاله : تأثیر اسانس­های گیاهیبر مهار رشد قارچ Aspergillus ochoraceusو کاهش آکراتوکسین Aدر جو
خلاصه مقاله : قارچکش­های شیمیایی در دسترس­ترین و راحت­ترین روش مبارزه با بیماری­های گیاهی هستند، اما نگرانی­هایی را بابت به مخاطره انداختن سلامت انسان و باقی ماندن در محیط­زیست ایجاد می­نمایند. جو یکی از مهم­ترین و پر مصرف­ترین غلات در دنیا به شمارمی­­رود. اسانس­های گیاهی ترکیبات فرار حاصل از گیاهان هستند که با داشتن اجزای فنلی وآنتی­اکسیدانی، از خاصیت ضدمیکروبی قوی برخوردارند. هدف از این پژوهش بررسی اسانس چهار گونۀ گیاهی شامل مرزه خوزستانی[1]، آویشن دنایی[2]، رزماری[3] و رازیانه[4] بر رشد ومیزان تولید آکراتوکسین در قارچ بیماری زای Aspergillusochraceusدر جو است.در این مطالعه تأثیر اسانس چهار گونۀ گیاهی در محیط­کشت بر روی رشد و میزان تولید آکراتوکسینAقارچ بیمارگر A. ocraceusمورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این آکراتوکسین به صورت آماده در محیط کشت در اختیار اسانس­های ذکر شده قرار گرفت و تأثیر این اسانس­ها بر روی آن بررسی شد. اندازه­گیری آکراتوکسین توسط دستگاه کروماتوگرافی لایه نازک با کارایی بالا صورت پذیرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که اسانس­ها به صورت معنی­داری قادر به کاهش رشد قارچ بیمارگر و تولید توکسین به وسیلۀ بیمارگر می­باشند.اسانس مرزه خوزستانی در غلظت µg250 در میلی لیتر با جلوگیری کامل از رشد قارچ در محیط مایع باعث عدم تولید آکراتوکسین قابل ردیابی در محیط شد. در غلظت­ µg/ml250 اسانس­های آویشن دنایی و رزماری به ترتیب باعث کاهش وزن خشک قارچ به میزان 1/79 و 2/53درصد شد و در نهایت مهار کامل تولید توکسین قارچ مشاهده شد.  اسانس رزماری در بالاترین غلظت کاربردی (µg/ml1000) از رشد قارچ به طور کامل ممانعت نکرد اما از تولید توکسین به طور کامل ممانعت کرد. اسانس گیاهان مرزه خوزستانی، آویشن دنایی، رزماری و رازیانه دارای خاصیت قارچکشی هستند. این اسانس ها در محیط کشت نیز بر آکراتوکسین تأثیر گذاشته و آن را تجزیه می­کنند.
کلمات کلیدی : پروتئولیز، تخمیر، فعالیت ضدباکتریایی
منابع : 1. Badripour H. Islamic Republic of Iran. Country pasture/Forage Resource Profiles. Rangeland Management Expert in the Technical Bureau of Rangeland – Forest, Rangeland and Watershed Management Organization(FRWO) – Ministry of Jihad-e-Agriculture, Tehran, Iran, 2004; (in farsi 2. Abbas HK, Zablotowicz RM, Wearver MA, Horn BW, Xie W and Shier WT. Comparison of cultural and analytical methods for determination of production by Mississipi Delta Aspergillus isolates. Canadian Journal of Microbiology, 2004; 50: 193-199. 3. Bacaloni A, Cavaliere C, Cucci F, Patrizia F. Determination of aflatoxins in hazelnuts by various sample preparation methods and liquid chromatography-tandem mass spectrometry. J. Chromatogr. A. 2008; 1179: 182-189. 4. Esteban A, Abarca M, Bragulat M, Cabanes, F. Effect of water activity on ochratoxin A production by Aspergillus niger aggregate species. International journal of food microbiology, 2006; 108 188-195 5. Visconti A, Pascale M, Centonze G. Determination of ochratoxin A in wine by means of immunoaffinity column clean-up and high-performance liquid chromatography. Journal of Chromatography, 1999; 864, 89-101. 6. Gholamnejad J, Etebarian HR, Roustaee, A. Sahebani N.  Biological control of apple blue mold by   isolates of Saccharomyces cerevisiae.  Journal of Plant Protection research, 2009; 49:270-275. 7. Gholamnezhad J, Sanjarian F, Mohammadi goltapeh E, Safaei N, Razavi Kh.  Effect of Salicylic Acid on Enzyme Activity in Wheat on Immediate Early Time after Infection with Mycosphaerella graminicola. Scientia agriculturae bohemica, 2016; 47(1): 1-8. 8. Ciconova p, Laciakova A, Mate D. Prevention ochratoxin A contamination of food and ochratoxin A detoxification by microorganisms- a review. Czech Journal of Food Sciences, 2010; 28: 468-474 9. Sa´nchez E, Heredia N, Garcıa, S. Inhibition of growth and mycotoxin production of Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus by extracts of Agave species. International Journal of Food Microbiology, 2005; 98: 271 - 9. 10. Yazdanpanah Goharrizi L, Sepahdari A, Sharifpour E, Sharifrohani M, Darvishi D. Evaluation inhibitory effect of essential oil Savory (Satureja hortensis) in food fish. Iranian Scientific Fisheries Journal, 21(3): 137-144. 11. Gorran A, Farzaneh, M., Shivazad, M., Rezaeian, M. Ghasempour, A. Aflatoxin B1-reduction of Aspergillus flavus by three medicinal plants (Lamiaceae). Food Control, 2013; 31 218-223 12. Singh G, Maurya S, Delampasona MP, Catalan CAN. A comparison of chemical, antioxidant and antimicrobial studies of cinnamon leaf and bark volatile oils, oleoresins and their constituents. Food and chemical toxicology, 2007; 45: 1650–1661. 13. Bejaoui H, Mathieu F, Taillandier P, Lebrihi A. Conidia of black aspergilli as new biological adsorbents for ochratoxin A in grape juices and musts. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2005; 53: 8224–8229. 14. Behdad M, EtemadNA, Behdad E, Zeinali H. Antifungal effects of three plant essential oils againstRhizopus stolonifer, the cause of soft rot on strawberry fruit. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 2(9): 399-411. 15. Guillamont EM, Lino CM, Baeta ML, Pena AS, Silveira M.I.N., Vinuesa J.M. A comparative study of extraction apparatus in HPLC analysis of ochratoxin A in muscle. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 2005; 383: 570–575. 16. Farzaneh M, Kiani H, Sharifi R, Reisid M, Hadiana J. Chemical composition and antifungal effects of three species of Satureja (S. hortensis, S. spicigera, and S. khuzistanica) essential oils on the main pathogens of strawberry fruit. Postharvest Biology and Technology, 2015; 109: 145-151. 17. Gholamnezhad J. Effect of plant extracts on activity of some defense enzymes of apple fruit in interaction with Botrytis cinerea. Journal of Integrative Agriculture, 2019; 17(0): 1-10. 18. Juan C, Moltó JC, Lino CM, Mañes J. Determination of ochratoxin A in organic and nonorganic cereals and cereal products from Spain and Portugal. Food Chemistry, 2008; 107: 525–530. 19. Gholamnezhad J, Sanjarian F, Mohammadi goltapeh E, Safaei N, Razavi Kh. Study of defense genes expression profile pattern of wheat in response to infection by Mycosphaerella graminicola, Iranian Journal of Plant Biology, 2016; 8(30): 43-55. 20. Teniola OD, Addo PA, Brost IM, Farber P, Jany KD, Alberts JF, Van Zyl WH, Steyn PS, Holzapfel WH. Degradation of aflatoxin B (1) by cell-free extracts of Rhodococcus erythropolis and Mycobacterium fluoranthenivorans sp. nov. DSM 44556(T). International Journal of Food Microbiology, 2005; 105: 111-117. 21. Gholamnezhad J, Sanjarian F, Mohammadi goltapeh E, Safaei N, Razavi Kh. 2013. The evaluation of salicylic acid effect on septorios disease by Mycospharella graminicola,Research in Plant Pathology,2(2):35-46. 22. Ersali E, Bahaedin Beigi F, Ghasemi R, Ersali M. Aflatoxin transition from feed to cow and pasteurized milk in Shiraz and its suburbs. 12th national congress of Iran environmental health. 2009. 23. Sales AC, Yoshizawa T. Updated profile of aflatoxin and aspergillus section Flavi contamination in rice and its byproducts from the Philippines. Journal of Toxicology, 2005; 22: 429-439. 24. Duarte SC, Lino CM, Pena A. Ochratoxin A in feed of food-producing animals: An undesirable mycotoxin with health and performance effects. Veterinary Microbiology, 2011; 154(1-2): 1-13. 25. Villa P. Aflatoxin B1 and Ochratoxin A in Breakfast Cereals from Athens Market: Occurrence and Risk Assessment. Food Control, 2009; 20: 455-461. 26. Park, J. & Chu, F. S. 1993Immunochemical analysis of trichothecenes produced by various fusaria. Mycopathologia, 1993; 121, 179-192 27. Waldemarson AH, Hedenqvist P, Salomonsson AC, Haggblom P. Mycotoxins in laboratory rodent feed. Laboratory animals, 2005; 39: 230–235. 28. Onyeagba RA, Ugbogu OC, Okeke CU, Iroakasi O. Studies on the antimicrobial effects of garlic (Allium sativum Linn), ginger (Zingiber officinale Roscoe) and lime (Citrus aurantifolia Linn). African Journal of Biotechnoly, 2004; 3:552-554. 29. Boyraz N, Özcan M. Antifungal effect of some spice hydrosols. Fitoterapia, 2005; 76: 661-665. 30. Razzaghi-Abyaneh MM, Shams-Ghahfarokhi MB, Rezaee K, Jaimand S, Alinezhad R, Saberi R, Yoshinari T. Chemical composition and antiaflatoxigenic activity of Carum carvi L., Thymus vulgaris and Citrus aurantifolia essential oils. Food Control, 2009; 20: 1018-1024. 31. Visconti A., Perrone G., Cozzi G., Solfrizzo M. Managing ochratoxin a risk in the grape-wine food chain. Food Additives & Contaminants: Part A, 2008; 25: 193–202. 32. Zinedine A, Soriano JM, Juan C, Mojemmi B, Moltó JC, Bouclouze A, Cherrah Y, Idrissi L, Aouad R, Mañes J. Incidence of ochratoxin A in rice and dried fruits from Rabat and Salé area, Morocco. Food Additives & Contaminants, 2007; 24: 285–291.3. 33. Tajkarim MM, Ibrahim SA, Cliver DO. Antimicrobial herb and spice compounds in food. Food Control, 2010; 21, 1199-18. 34. Denli M, Blandon JC, Guynot ME, Salado A, Perez JF. Efficacy of a new ochratoxin-binding agent (OcraTox) to counteract the deleterious effects of Ochratoxin A in laying hens. Poultry Science, 2008; 87 2266–2272.


نویسندگان مقاله :
نویسندهترتیب نویسندهدانشگاه / سازمان/ موسسهدانشگاه / سازمان/ موسسه ( لاتین )سمتپست الکترونیکیمدرک تحصیلی
کاظم صدیقی 1     
مژده ملکی
(نویسنده مسئول)
2     
محسن فرزانه 3     
جلال غلام نژاد 4     
شماره های منتشر شده
دسترسی سریع

کلیه حقوق این وب سایت برای فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی محفوظ می باشد .